Srijeda, Lipanj 12, 2024
Text Size

Slučajne slike

plinJeste li znali? Zemni plin je lakši od zraka

U stabilnoj plinskoj instalaciji nalazi se pod tlakom uglavnom zemni plin koji je lakši od zraka i prilikom nekontroliranog izlaženja odlazi u gornje dijelove prostorija. Plin propan - butan koji se nalazi u bocama teži je od zraka, te u slučaju ispuštanja ispunjava prostore od poda prema vrhu.

Strojar

strojarProgram usavršavanja za specijalnost strojar sastoji se od 12 sati teorijskog dijela u kojem su obrađene slijedeće teme:
1. motori s unutarnjim izgaranjem 2. centrifugalne vatrogasne pumpe 3. karakteristike i dijelovi pumpe 4. pregled i priprema pumpe 5. posluživanje vatrogasne pumpe 6. crpljenje i dobava vode 7. relejna dobava vode
U vježbovnom dijelu u trajanju od 12 sati obrađene su slijedeće teme: 1. rad s vatrogasnim pumpama 2. crpljenje i dobava vode 3. uklanjanje zastoja 4. održavanje vatrogasnih pumpi

Opširnije...

Vatrogasac ronioc

roniociSpecijalizacija obuhvaća teoretski dio i praktični dio sa brifingom te vježbama pretrage terena za nestalim predmetima ili osobama. 

Opširnije...

Prijevoz helikopterom i gašenje požara otvorenog prostora

spec helikProgram se sastorji od teoretskog dijela:-općenito o šumskim požarima,- razvoj i širenje šumskih požara,- osobna i zaštitna oprema, - uređaji, oprema i sredstva za gašenje šumskih požara, - taktički nastupi i metode gašenja, - ponašanje zemaljskih snaga pri gašenju zrakoplovima i helikopterima

te praktičnog : - rad s prijenosnim pumpama i pripadajućom opremom, - uvježbavanje ulaska i izlaska iz helikoptera za slučaj prevoženja te usvajanje osnovnih mjera sigurnosti u radu s podsvjesnim teretom, - taktički zadatak
Po završetku obuke polaznici po Programu za osposobljavanje za gašenje šumskih požara stječu "Uvjerenje o osposobljenosti za Prijevoz helikopterom i gašenje požara otvorenog prostora".

Opširnije...

Aparati za zaštitu dišnih organa (IA)

20070114izolacionivjezb2vwAparat za zaštitu dišnih organa ili izolacijski aparat služi za zaštitu dišnih organa prilikom ulaska u prostorije osiromašene kisikom ili prostorije u kojima ima otrovnih plinova.


Izolacijski aparat osigurava korisniku zrak iz vlastitih izvora koji je izoliran od okolne atmosfere i koristi se neovisno o vanjskoj atmosferi. Bitno je napomenuti da se ovi aparati ne koriste samo kod požara, vec i kod raznih tehničkih intervencija kao što su ulasci u podrume, podzemne garaže, bunare i sl.

Opširnije...

Opasnosti od plamenih udara

spuSeminari su praktične naravi i održavaju se u "Simulatoru plamenih udara" certificiranom prema europskoj normi DIN 14 097/1-3, jedinoj takvoj normi za ovakva vježbališta. Svi simulatori u Hrvatskoj (JVP Ivanić-Grad i VZ Primorsko Goranske županije Rijeka te Vatrogasna škola DUZS-a) su izrađena prema toj normi.

Opširnije...

120 godina

Statistika

Posjetitelja
836
Članci
60
Web linkovi
8
Broj prikaza (hitova) članaka
274661

Online

Imamo 9 gostiju i nema članova online