Četvrtak, Prosinac 09, 2021
Text Size

Slučajne slike

  • DSC00523_resize
  • Kategorija: 13 05 Florjanovo
  • Opis: Proslava Sv. Florijana u Cvetkoviću

plinJeste li znali? Zemni plin je lakši od zraka

U stabilnoj plinskoj instalaciji nalazi se pod tlakom uglavnom zemni plin koji je lakši od zraka i prilikom nekontroliranog izlaženja odlazi u gornje dijelove prostorija. Plin propan - butan koji se nalazi u bocama teži je od zraka, te u slučaju ispuštanja ispunjava prostore od poda prema vrhu.

Članci

Jeste li znali - požar dimnjaka

dimnjakJeste li znali? Požar dimnjaka ne smije se gasiti vodom!

Voda se u slučaju požara ne smije ulijevati u dimnjak budući bi nastala nagla fizikalna eksplozija vodene pare te bi došlo do raspuknuća dimnjaka, što je vrlo opasno po osobe u blizini i moguće je da se požar proširi. Voda se ne smije polijevati niti po vanjskim dijelovima dimnjaka poradi opasnosti od pucanja stijenki.

Zimi su česti požari čađe u dimnjaku. Tijekom godina na stjenke dimnjaka se taloži čađa, a to je osobito izraženo, ako se dimovodni kanali ne čiste na odgovarajući način. Kada se zimi više loži ili puše jaki vjetar, čađa se može zapaliti.Izgara žarom uz oslobađanje velike količine topline.Ukoliko dimnjaci nisu pravilno i kvalitetno izgrađeni i ožbukani, požar se može prenijeti na drvenu konstrukciju krovišta objekta.

Zapazite li požar čađe u dimnjaku, odmah izvijestite vatrogasce.
Ne ubacujte ništa u dimnjak i pripazite da se požar ne proširi na drvenu konstrukciju ili neki drugi gorivi materijal u blizini.
Gasiti vodom smijete samo okolni gorivi materijal. Voda se ne smije ulijevati u dimnjak budući bi nastala nagla fizikalna eksplozija vodene pare, što je vrlo opasno po osobe u blizini. Voda se ne smije polijevati niti po vanjskim dijelovima dimnjaka poradi opasnosti od pucanja stijenki.
Kada čađa izgori i dimnjak se ohladi, može se obaviti čišćenje.

120 godina

Statistika

Posjetitelja
771
Članci
60
Web linkovi
8
Broj prikaza (hitova) članaka
197611

Online

Imamo 9 gostiju i nema članova online